- - - - - -
kedd, 17 szeptember 2019

Iskolánkról…

 

Iskolánk műemlék jellegű kastélyépületben működik, mely 1891-ben épült. Gróf Széchényi Sándor építtette, aki 21 évig volt Tolna megye főispánja. A falu központjában két templom között, a főútvonal mentén található. Hatalmas zöldövezet, sportlétesítmények, szabadidőpark veszi körül. Itt található a víztorony (1891), a tájház és a tanösvény is.

Szép, esztétikus környezet, új bútorzattal, korszerű informatikai tanteremmel.

9000 kötetes iskolai könyvtár áll a pedagógusok és tanulók rendelkezésére.

Az oktatás két épületben folyik, az 1-3. évfolyam a kisiskolában (1875), a 4-8. évfolyam akastélyiskolában kapott elhelyezést. 4. osztálytól két idegen nyelv oktatása folyik.

A paksi Zeneiskola kihelyezett tagozata működik iskolánkban. Alapfokú művészeti oktatás keretén belül két tanszakot (néptánc, kézműves) kínálunk fel a hozzánk beiratkozó tanulók számára. A vidéki tanulók ingyenes utaztatását vállaljuk.

500 adagos konyha, 100 fős ebédlő működik az épületben.

 

 

 

 

Névadónkról:

 

1837. október 27-én Bécsben született.

Szülei: Széchényi János, Endrődy Agáta.

Felesége: Dőry Nathalia.

Gyermekei: Bertalan, Lajos, Domonkos, Alice.

1913-ban Nagycenken helyezték örök nyugalomra.

2004-ben vettük fel a nevét. Azóta a háziversenyek győztesei Széchényi Sándor Emlékérmet kapnak. Ballagásra Széchényi Sándor díjat osztunk. Októberben Széchényi-hetet rendezünk. Kétévenként Nagycenkre kirándul a 7-8. osztály, megkoszorúzza névadónk és családja sírját.